VERSLAG DAGUITSTAP BRUSSEL / WEMMEL

VRIJDAG 30 APRIL 2010

 

 

Om 8.36 u. vertrekt onze PTS-schoolbus op de PIVA-parking met 28 PIGEP-leden en echtgenotes naar Brussel, waar we om 10.00 u. ons dagprogramma beginnen met een bezoek aan “Brasserie Cantillon”, Gheudestraat 56, tevens volgens opschrift op de gevel “Brussels Museum van de Geuze – Musée Bruxellois de la Gueuze”.

 

Onder leiding van onze gids, die met een krachtige stem een deskundige uitleg gaf over het gehele productieproces van de geuze, bezochten we een kleinschalige, artisanale brouwerij, waar men nog steeds gehecht is aan de traditionele materialen en werkmethodes, zonder scheikundige ingrepen (bv. geen toevoeging van gist !) en waar het rijpingsproces nog zijn volledige tijd krijgt (drie jaar !). Het familiebedrijf was in 1900 begonnen als “biersteker”, dus groothandelaar in bieren, maar begon te brouwen in 1937.

 

Onze gids toonde ons de mengkuip (benedenverdieping), de breekmolen (eerste verdieping), de koelbak (tweede verdieping), de zolder (onder het pannendak), de vatenzaal, waar de vaten in lange rijen op elkaar gestapeld lagen en telkens kregen we uitvoerig toelichting bij de getoonde installaties. We hebben ook geleerd, dat het gistingsproces op gang wordt gebracht door “wilde gistingselementen”, de zog. “brettanomyces”, die vrij in de lucht zweven en dat een tijdelijke toevoeging van hop de rol speelt van conserveringsproduct ! Inderdaad : geen scheikundige ingrepen !

 

De fabriek lag tijdens ons bezoek stil : ze werkt enkel van oktober tot maart, wanneer de buitentemperatuur tussen -3 en + 7 C° ligt : per brouwproces (zie : www.cantillon.be) wordt op 24 uur tijd 1300 kg graan verwerkt. Per winter wordt dit 24 maal toegepast. De lambik, die hierdoor ontstaat, is het basisproduct voor de geuze. Naast geuze produceert Cantillon ook nog kriekenlambik, frambozenlambik, abrikozenlambik, Faro (een lambik met toevoeging van kandijsuiker) en het bitter-zure Irisbier. Per jaar brengen hier 30.000 toeristen een bezoek : een mooie bijverdienste voor een fabriek, die maar halftijds in bedrijf kan zijn !

 

 

Na de proeverij bracht onze schoolbus ons naar het “Didactisch Restaurant” van de hotelschool van “Campus Wemmel, de groene school voor sport, toerisme en voeding”, mooi gelegen tussen villaatjes en in het groen van Vlaams Brabant. De eetzaal had een gezellig interieur, waar we aan vier fijn gedekte tafels van acht plaatsen mochten aanzitten. Nu was er ook Corneel De Haes, onze feesteling, en zijn echtgenote bij. Na een woordje van Herman Snyers en van Rogier Gysemans mochten we genieten van een “Champagnemenu 2010” met vijf gangen en twee soorten champagne. De gerechten waren uitstekend van smaak en artistiek gepresenteerd : ware culinaire hoogstandjes ! De bediening verliep vlot. Niets dan lof !

 

Intussen was het 15.30 u. geworden, tijd om naar het petanque-clubhuis van Corneel te rijden : het derde programmapunt van onze uitstap. Vandaag was het immers een feestdag voor Corneel : PIGEP wou hem danken voor zijn twintig jaar trouwe inzet in het bestuur en zijn vijftien jaren als voorzitter. Daarom had PIGEP een feestmaal in de hotelschool van Wemmel georganiseerd, de woonplaats van Corneel. In zijn petanque-clubhuis tracteerde Corneel alle deelnemers op twee pinten. Zijn vrouw serveerde PIVA-pralines. Tijdens de babbel wees Corneel ons zijn duivenkot aan : hij had nog vier duiven-prijswinnaars… op pensioen : die schonk hij uit dankbaarheid een “goede oude dag”! Corneel kon met een poortje rechtstreeks van zijn tuin naar de petanquebanen : nogal begrijpelijk, dat hij een petanquespeler werd !

 

Om 17 uur namen we afscheid en na een vlotte rit over de Brusselse ring en de A12 kwamen we nog even voor 18.00 uur op de PIVA-parking aan, allen tevreden over een uitstekend geslaagde daguitstap, die we aan het initiatief van Rogier Gysemans en het organisatietalent van Herman Snyers, onze nieuwe voorzitter, te danken hadden.

 

 

René Pansaerts, bestuurslid, 30.04.2010

 

Zie ook :

www.cantillon.be met link “biologisch” > “Lambik en spontane gisting”

www.cantillon.be/br/2_108

brettanomyces bruxellensis in : Wikipedia

Irisbier in : Wikipedia

www.campuswemmel.be

Menu : archief van PIGEP

 

 

 

top