Deelnemers
L. Brouns, L. Cavens , Gh. De Clercq, A. en Th. Demarbaix, Gr. De Wilde, Dom (2), Geelen (2), Gysemans (2), Fr. Hendrickx, M. Janssens, Kruyniers (2), Nyari (2), Pansaerts (2), Schoenmaekers (2), Snyers (2), Van Roy (2), Van Wuytswinkel (2), Vidal (2), Vindelinckx (2), L. Wolles, Wyns.
Waren ingeschreven, doch hebben niet deelgenomen :
- Van Overloop (2) (na verwittiging)
- A. Van Eeckelen
Parkeerterrein Desguinlei, tegenover PIVA.
|
De 33 aanwezigen (R. Schoenmakers en eega zullen zich ter bestemming bij ons voegen) zijn vlug ingestapt. We vertrekken om acht uur en zonder verkeersproblemen komen we omstreeks 9.30 uur in Vliermaal aan. We gaan dadelijk naar de aanplantingen. Dit bedrijf wordt uitgebaat door de vader van het gezin Schorpion, samen met zijn twee zonen. Aan de rand van de wijngaard staat eerst de vader ons te woord, daarna een van zijn zonen. | |
|
Er zijn druiven om de Chardonnay te maken (2/3), voor de Pinot noir en de Pinot gris (elk 1/3). De wijnbouw van een hoeveelheid planten neemt twee zomers in beslag. De meest aangepaste druifsoort is de Chardonnay, daar zijn alle soorten wijn mee te maken. Het derde jaar gaat men over tot de oogst : dan worden de druiven geplukt. Ze mogen niet te rijp zijn. De planten kunnen 30 jaar lang bruikbare druiven voortbrengen.
|
 |
De bewerking van de druiven wordt uitgelegd. De kennis van de druiventeelt en wijnbouw baseert zich hoofdzakelijk op zelfstudie.. Mengsels zijn mogelijk : bv. Chardonnay + Pinot gris + Pinot noir. Het eindproduct mag hier niet “champagne” genoemd worden .Het gaat hier werkelijk om een familiebedrijf (bij de oogst komen hier ook andere familieleden helpen). We zien in een nabij gelegen gebouwtje heel wat inox-vaten (elk van 800 liter inhoud) staan : de inox geeft geen smaak af. Deze vaten worden gevuld begin oktober. De gisting gebeurt in de kelder. Er volgt een uitleg over de toegepaste methode. Het bedrijf heeft zijn druivenpers zelf gemaakt.
|
Het sap loopt in de bakken. De hals van de flessen wordt bevroren. Men gebruikt een gewone rechte kurk. Er bestaan zeven zoetheidsgraden. De commercialisering wordt ook zelf gedaan.
En nu het proeven ! In een apart houten paviljoen staan de flessen en de glazen gereed. En dan aan de slag ! Er wordt geconverseerd, gedronken, vergeleken. H. Snyers feliciteert de twee Schorpion-zonen met hun overwinning in de wijnwedstrijd (“beste Belgische schuimwijn”) en overhandigt hun een kleine attentie vanwege PIVA. Kooplustigen begeven zich naar de kelder van het woonhuis, waar ze hun koopverlangens kunnen bevredigen. Er wordt gekocht ! |
Terug in de autocar rijden we naar kasteel-restaurant Wurfeld (tegen Maaseik). Prachtig domein, imposant kasteel, magnifiek uitzicht, heerlijk middagmaal… Wat wil je nog meer ? |
|
 |
 |
|
’s Namiddags naar Maaseik-stad. Eerst wat aanschuiven, voordat we de tentoonstelling binnen mogen, want het is er erg druk. |
Bij het binnenkomen krijgen we ons luisterapparaat mee en onze zwerftocht in de tentoonstelling kan beginnen, met als hoofdschotel de indrukwekkende stoet van terracottasoldaten van Xi’An. |
|
 |
 |
|
We zien ook nog vele beeldjes, munten en wapens, in allerlei formaten. Het geheel geeft een formidabele indruk van die vroege Chinese dynasties. |
Bij het verlaten van de tentoonstelling in de Minderbroederskerk gaan onze stappen naar de markt, waar we ons nog een lafenis permitteren alvorens huiswaarts te rijden.
De Desguinlei te Antwerpen ziet ons aankomen omstreeks 18.45 uur. Het was een mooie dag : een andermaal zeer geslaagde Snyers-organisatie !
Verslaggever : secretaris F. Geelen
top
|